ENERJİYİ DİKKATLİ VE TASARRUFLU KULLANMAK

Okulumuzda yapabileceğimiz tasarruf tedbirleri neler olabilir????

20.12.2018 163

1- Aydınlatmada Tasarruflu Ampul Kullanılmalıdır. Özellikle akşamları okulların lamba ve muslukları açık bırakılmamalıdır. Nöbetçi İdareci ve diğer görevlilerce kontrol edilmelidir. 

2- Muslukların sağlam ve sızdırmaz olduğuna dikkat edilmelidir.

 3- Kapı ve pencere kenarları süngerle izole edilmeli. Dış kapılara otomatik kapatıcı hidrolik kol takılmalı.

4- Elektrik Kompanzasyon Sisteminin çalışıp çalışmadığı zaman zaman kontrol edilmeli.Reaktif ceza varsa Milli Eğitim Müdürlüğü ne bildirilmeli.

5- Okullarda kullanılan Jeneratörün bakım ve onarımı peryodik olarak yapılarak peryodik bakım kartlarına işlenmelidir.

6- Kazanlar yanmadan bacaların temizliği yapılarak kışa hazırlanmalıdır.

7- Kalorifer kazanları yanarken ısı durumlarına dikkat edilmeli. Gereksiz ısı harcamalarının önüne geçilmelidir.

8- Kömürlü kazanlar yanarken önünde mutlaka kapak olmalıdır.

9- Kalorifer sıcak su taşıma borularının yalıtılması yapılmalıdır.

 10- Okulda tasarrufun herkesin görevi olduğu Öğretmenlerce sınıflarda anlatılmalı. Gereğinde konferans şeklinde bilgilendirme yapılmalıdır.

11- Okul, pansiyon ve eklentilerinde elektrikli ısıtıcı kullanılması yasaktır. Elektrikle ısınma en pahalı ısınma şeklidir. Bu konuya özellikle yöneticilerin dikkat etmesi gerekmektedir. Isınma sorunu olan binaların farklı yöntemlerle sorunu çözmelidir

12- Okul ve kurumlarımızda geceleri çevre ve bahçe aydınlatmaları uygun armatörlerle yapılmalı. Bu armatörler Fotoselli olmalı. Gün ışığına göre ya da zaman röleli olarak çalışmaları sağlanmalıdır.

 13- Tüm Öğretmenlerimiz Ocak ayının ikinci haftasında “Enerji Tasarrufu haftası” kapsamında çeşitli etkinlikler yaparak toplumda enerji tasarrufu bilincinin oluşmasını sağlamaya çalışmalıdır.

14- Yukarıda sıralanan Tasarruf Tedbirleri Ülkemizin enerji konusundaki sıkıntıları göz önüne alınarak titizlikle uygulanmalıdır.

15- Okulumuzda  gündüz lambaların açık bırakıldığı görülmektedir. Lambalar gece aydınlatmak amaçlıdır. Gündüz açık bırakılmamalıdır.

 ÜLKEMİZ ENERJİSİNİN %80 İNİ DIŞARIDAN İTHAL ETMEKTEDİR. ENERJİYİ DİKKATLİ VE TASARRUFLU KULLANMAK ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR.

“Boşa Harcanan Enerj“Boşa Harcanan Enerji Kişisel Değil Toplumsal Bir israf olup, kul hakkına girmektedir..

kaynak: meb